Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtařská regata na Lipně bude kvůli MS ochuzena o nejlepší
 
      Slavnostní nádech má letos jachtařská regata na Lipně. Z Černé v Pošumaví budou lodě od čtvrtka do neděle brázdit vodní hladinu v rámci oslav 110. výročí okruhového jachtingu v Čechách.

 
Startovní pole se ale ve všech olympijských třídách musí obejít bez předních domácích i světových závodníků. Těm začne za týden mistrovství světa v Cádizu, které je navíc předposlední možností kvalifikace na olympijské hry do Atén. Organizátoři i přes kolizi s touto vrcholnou akcí nechtěli termín elitního českého závodu měnit. Lipno se vždy koná pravidelně první sobotu a neděli v září. "Chtěli jsme termín zachovat i za cenu toho, že bude závod ochuzen. Už je v podvědomí jachtařů," vysvětlil na dnešní tiskové konferenci v Praze předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer s tím, že najít v nabitém kalendáři jiné datum soutěže je dost složité. Obsazení lodních tříd je v jubilejní regatě mnohem početnější než jindy. Olympijské lodě totiž doplní na největší tuzemské vodní přehradě pořadatelé i o ty, které na programu olympiád nejsou. Očekává se start přibližně čtyř stovek jachtařů.

Zatímco před rokem Lipno po povodní přetékalo, letos mají organizátoři opačný problém. Vody je málo. "O dva metry než obvykle," podotkl Karel Švec, ředitel regaty Le Cygne Sportif Lipno 2003. "Objevují se zde neznámé mělčiny, které mapujeme, ale už dvě třídy jsme odvolali," prozradil Švec. Největším plusem jachtingu od změny politického systému v republice v roce 1989 je podle Bauera výměna lodního parku. Dříve převažovaly amatérské lodě. "Nyní je to obráceně a z osmdesáti procent jde o profesionální vybavení. To považuji za obrovský pokrok," ohlédl se Bauer za uplynulými čtrnácti lety.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>