Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová je na Atény připravena lépe než na Sydney
 
      27.7.04 - Sedmé místo na olympiádě v Sydney mohlo být jen předkrmem. Lenka Šmídová od té doby jachtařsky vyspěla a patří k favoritkám aténské regaty třídy Evropa. Sama ujišťuje, že je připravena mnohem lépe než před čtyřmi lety.

 
Z devětadvacetileté Lenky sálá před odletem do Řecka sebevědomí. "Mám dojem, že jsem na tom o sto procent lépe než před Sydney. Dala jsem do toho všechno. Čtyřletá přípravná kampaň směřuje k tomuhle závodu," řekla Šmídová. Před australskou olympiádou studovala a naplno trénovala jen polovinu času. Na lodi 'Flying Bobina' vyrobené pro olympiádu se Lenka cítí rychlejší než dříve, používá tvrdší stěžeň a na vývoji plachet se sama podílela.

Na mistrovství světa dojela čtvrtá, vyhrála Světový pohár v Miami a v nizozemském Medembliku byla čtvrtá. "Z jachtařského hlediska jsem určitě zkušenější," řekla o sobě Lenka. V hlavě má jasno, zkušenosti jsou v jachtingu k nezaplacení. "I fyzicky jsem na tom o něco lépe. Situace je obecně určitě lepší a nemusím se soupeřek bát," uvedla. Vysokou výkonnost si udržuje dlouhodobě. Pravidelně atakuje stupně vítězů, třeba loni na světovém šampionátu přišla o bronz kvůli dodatečné diskvalifikaci. Na vodě se snaží vyvarovat zbytečných chyb a penalizací, jelikož na olympiádě se z jedenácti rozjížděk škrtá z výsledků jen jedna pokažená. "Rozhodčí jsou proto nepříjemní. Když je máte za zády, tak se člověk bojí, aby nedostal penaltu a je z toho takový ztuhlý," uvedla.

Bydlet bude stejně jako v Austrálii mimo olympijskou vesnici. Společně s americkým přítelem Markem Mendelblattem, který patří k medailovým adeptům třídy Laser, využijí pronajatého bytu nedaleko od jachtařského přístavu. "Budeme se navzájem povzbuzovat, aby soutěž toho druhého dopadla co nejlíp," těší se. Žádnou sázku, která by je ještě více motivovala, mezi sebou nemají.

Mendelblatt, který se účastnil slavného Amerického poháru, dělá Šmídové psychologa. Tento obor studoval a dokáže českou závodnici ovlivnit. "Ví, co má říci. Já ho nedokáži tak dobře povzbudit a uklidnit jako on mě. Když si člověk dělá nervy, tak to nikdy k ničemu nepomůže. Záleží, co z toho dostanu a jak závod na vodě projedu. Všechno mám ve svých rukou."

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>