Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Avar Cup 2004 - výsledky
 
      Po roční pauze, vynucené loňským abnormálním suchem, pro které nebylo možno závod námořních plachetnic na Lipně uskutečnit, se letos opět na Lipně odjel pohárový závod Avar Cup.

 
V pořádajícím Jachetním klubu Černá v Pošumaví se sjelo přes deštivé počasí sedmnáct kajutovek. Avar Cup je již tradičně kromě sportovní roviny chápán zejména jako společenská událost. Tu si nenechali ujít ani závodníci zdaleka, a tak přijeli závodníci s kajutovkou i z Nových Mlýnů a z Brna.

Na závodníky čekal závod vypsaný na pět rozjížděk. Sobotní ráno všechny přesvědčilo, že se tentokrát meteorologové opravdu bohužel nespletli. Účastníci se museli vypořádat s častým deštěm a větrem do síly kolem 7m/s, který ovšem často slábl a přeskakoval. Kromě počasí a soupeřů se opět bojovalo s koeficienty přepočtu výsledků. Nejstarší loď v poli, Beluga Miroslava Trčky staršího v jednu chvíli dokonce měla koeficient o jednu desetinu horší, než závodní Café 24.

Na vodě se však závodilo. Na čele závodu se usadila vyrovnaná flotila Cafíček. Bojovalo se tu tvrdě a docházelo i ke kolizím. Střet ve čtvrté rozjížďce odneslo Café Aleše Hrdiny poškozeným stěžněm a kosatkou a z bojů o přední umístění vypadlo. Také Josef Novotný musel ve čtvrté rozjížďce vzdát kvůli technické závadě. Vítězství ve třídě regatovek ovšem nakonec s přehledem po přepočtu získal Lubomír Holub z Jachtklubu Brno na Sympaty 600.

Ve třídě cruiserů se již tradičně na čele usídlila rychlá loď Farr z pořádajícího klubu, vedená Vladimírem Krausem pronásledovaná těsně posádkou ostřílených mořských vlků na M1 Pavla Kukačky. Obdiv patří Miroslavu Trčkovi staršímu, který se se svou Belugou postavil na start v 82 letech a prokázal, že závodění má prostě v krvi.

Na sobotu zajistil hlavní sponzor závodu, Avar Yacht pro závodníky tradičně točené pivo Samson a vynikající nefalšovaný kotlíkový guláš, který již od dopoledne připravoval v dovezeném speciálním kotli za vydatné pomoci majitelů Avar Yachtu podle velmi přísně střeženého receptu pan šéfkuchař specialista. Po chladném a deštivém dnu na vodě přišel všem závodníkům velmi vhod a nezbylo vůbec nic. K dokonalému požitku pak závodníci měli k dispozici ještě nikdy nedocházející zásobu vynikající kávy Segafredo dodané stejnojmennou firmou.

Večer byla na programu tombola se spoustou pěkných cen. Vyhrál každý, kdo se závodu zúčastnil. Pro ty, kdo vydrželi venku pod stanem Avar Yachtu, se po tombole promítaly záběry ze závodů natočené většinou z našeho redakčního člunu. Ze závodu máme v archivu rovněž spoustu fotek, které jsme sami pořídili a které si budete moci v nejbližších dnech prohlédnout ve fotogalerii. Nejdřív ale musíme fotografie nějak dostat z počítače, který se nám v neděli odporoučel..


Výsledky

Třída 16/ námořní jachty

1. Holub Lubomír, Novak Rostislav, Pospíšil Martin
2. Satrapa Jan, Sehnal René, Pihoň Adam, Šiliha Ivan
3. Sejkora Luděk, Landkamer Jan, Kacálek Zdeněk, Kacálková Jitka

Třída 15/ kajutové lodě

1. Kraus Vladimír, Kraus Tomáš, Holkovičová Blažena
2. Kukačka Pavel, Zelenka Miroslav, Veselý Tomáš
3. Petráček Jiří, Bloudek Jan, Střítězský Jiří

Čestnou cenu za aktivní léta v českém jachtinku udělil Miroslavu Trčkovi seniorovi /1921/ předseda YCC Alexandr Jegorov.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>