Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Ellen Mc Arthur obeplula Zeměkouli za 71 dní, 14 hodin, 18 minut a 33 vteřin.
 
      8.února ? Včera ve 22:29:17 GMT přetnul trimaran hlavního sponzora B&Q cílovou čáru u Ushant. Ellen tak vytvořila nový, naprosto neuvěřitelný světový rekord.

 
Držitelem dosavadního rekordu byl Francis Joyon, který překonal vzdálenost cca 27000 mil nutných k obeplutí Země za 72 dní, 22 hodin, 54 minut. Ellen tak jeho výkon překonala o 1 den, 8 hodin, 35 minut, 49 vteřin.

Závodník je po celou dobu této extrémní osamělé plavby vystaven nezměrné fyzické a psychické zátěži. Po celou dobu, 24 hodin denně, musí neustále být v pohotovosti a v každé situaci se musí starat nejprve o maximální rychlost lodě. Takže ustavit takeláž a vytrimovat loď, navigovat s ohledem na očekávaný vývoj počasí, věnovat se zprávám pro média a když zbude trocha času tak i odpočívat. To ale nikdy nebývá dlouho, podmínky se neustále mění. Když k tomu přidáme dlouhé osamění, klimatické podmínky, stav moře a únavu, je myslím naprosto jasné proč je tento výkon považován za absolutní extrém.

Ellenin trimaran B&Q se řítil světovými oceány průměrnou rychlostí neuvěřitelných 15,9 uzle a překonal na cestě za rekordem vzdálenost 27,354 mil. Několikrát na této neuvěřitelné cestě měla loď namále po srážce s velrybou nebo v těžkých bouřích. I rekord byl ohrožen když třeba pár set mil před cílem přišla o náskok díky větru. Ellen po doplutí do cíle sama prohlásila, že nemůže vůbec uvěřit, že se jí husarský kousek povedl. Podmínky v cíli samotném však byly příznivé. V jihovýchodní bríze o síle 12-16 uzlů plul trimaran B&Q rychlostí 18-20 uzlů.

U majáku Ushant Ellen vyhlíželi novináři z několika helikoptér a v cíli ji čekala loď královského námořnictva HMS Severn, která ji doprovodí do přístavu. Za cílem se rovněž nalodil pozemní tým, který Ellen pomůže dovést na zbývajících 100 milích trimaran do Falmouth. Příjezd B&Q je očekáván dnes po 08,00 GMT. Gratulujeme!

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>