Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
ČESKÝ TÝM NA CENTOMIGLIA
 
      V sobotu 2. září v 8.30h byl na italském jezeře Lago di Garda odstartován již 50. ročník nejznámějšího jezerního závodu Centomiglia (100 mil). Na startu se sešlo 285 závodních plachetnic. Startovní čára byla, stejně tak jako závodní pole, rozdělena do 3 částí. Nejblíže u břehu startovala skupina sedmdesáti nejrychlejších speciálů.

 
PosádkaPředstavilo se zde 12 lodí třídy Libera s 12. trapézy, dále 47 lodí ASSO 99, plachetnice UFO 8,6, Joker, Dolphin 81, Libera Clasica a mnoho dalších speciálů. Poprvé v historii se zde objevila také česká posádka, a to na nejmenší lodi v poli - Magic 25 (kapitán Martin Starý, genakr a hlavní plachta trim Jan Myslík, kosatka Karel Bednář, genakr Vláďa Myslík, trim plachet Josef Ovčička a kormidelník David Křížek ? SECTOR No Limits team).

Ještě 15 minut před startem panovalo téměř úplné bezvětří. V okamžiku startu však vítr zesílil až na 10m/s. Ihned se do čela dostaly plachetnice Libera, které jako první u návětrné bóje tahaly své 190m2 genakry. Ve spodní části jezera vítr zcela zeslábl a lodě stály několik hodin na jednom místě. Odpoledne se vítr na chvíli otočil, ale po hodině opět lehl, aby se vše mohlo několikrát opakovat. Plachetnice několikrát stoupaly a opět vytahovaly spinakry.

Naše posádka se k severní bóji v Limone dostala již za úplné tmy. Průjezdy kolem bójí doprovázelo show na břehu. Lodě zde osvětlovaly reflektory a komentátor hlásil jména posádek. Závod byl velmi sledovaný. Poté následoval dlouhý zadoboční spinakrový kurs. Desítky lodí se ve skluzu, za úplné tmy, vzájemně křižovaly.

Až v 1 hodinu v noci protnula naše posádka, na perfektním 34. místě, cílovou čáru v městečku Bogliaco. Podařilo se jim porazit 32 podstatně rychlejších lodí Asso, a ve třídě Libera C dokončili na 4. místě. Celkovým vítězem se stala posádka lodi Libera Principessa s rakouským kapitánem Joschi Entnerem. 2. místo Libera Megabyte-Raffica (Luca Valerio ITA) a 3. místo Libera Zeta Line (Oscar Tonoli ITA).
Přestože zde startovalo téměř 300 lodí, vše probíhalo v gentlemanském duchu.

Celkem byly podány pouze 2 protesty, které se nakonec obešly bez diskvalifikací. V porovnání s takovouto regatou, jsou ?spurné? závody na Lipně, jen trapnou vzpomínkou.

INFO ProYachting a DavidYacht

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>