Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Medaile pro tým ATLANTIK MINITRANSAT
 
      22. května - V neděli 20.5. byly ve francouzském Douarnenez slavnostně vyhlášeny výsledky dvouposádkového závodu Demi-Clé 2007.

 
Potěšivou zprávou je, že posádka David Křížek a Milan Hájek obsadila na lodi CZE 516 - ATLANTIK FT výborné třetí místo a získali tak historicky první medaili pro Českou republiku v této extrémní oceánské lodní třídě. Také druhá naše posádka CZE 468 - CK FISCHER ve složení Daniel Vodička a Petr Sturc předvedli dobrý výkon a po taktickém závěru dojeli na třináctém místě.

Závod byl odstartován před Lorientem v Bretani a sešlo se zde 56 lodí. Z toho jelo 30 plachetnic sériové třídy, kde startovaly i obě naše posádky. David Křížek a Milan Hájek měli skvělý start a první otočný bod točili na prvním místě. Svůj náskok pak postupně zvyšovali. Zhruba po dvaceti mílích před ostrovem Belle před dalším otočným bodem však vítr zcela utichl a přední lodě zůstaly stát. Pole zezadu se dotáhlo a některé lodě se pak protáhly podél pobřeží. David s Milanem pak na kurzu proti větru postupně opět stahovali náskok soupeřů až po devadesáti mílovém kurzu proti větru dostoupali k otočnému majáku u Ille de Sein již na třetím místě. Zde využili výhodného proudu a úspěšně propluli jedním z nejnebezpečnějších míst v Evropě. Moře zde bylo značně rozbouřené. Dlouhé oceánské vlny dosahovaly výšky až přes pět metrů. Když se v mělkých vodách plných útesů přidal proti vlnám proud o rychlosti téměř dvou metrů za sekundu, moře doslova vařilo a v ostrých vlnách ze všech stran se tvořily veliké vodní víry. Poslední kurz byl již s větrem v zádech a vedl závodníky do cíle v zálivu v Douarnenez. Zde posádka ATLANTIK FT ještě zvýšila náskok, ale první dvě lodě již nedostihla.

Pro tým ATLANTIK MINITRANSAT to znamená obrovský úspěch. Závodníci se nyní vrátí po měsíci na pár dnů zpět domů a začátkem června se postaví na start dalšího závodu v navigačně složitých vodách Bretaně. Vrcholem pak bude dvouposádkový závod Minifastnet, který zavede závodníky až k pobřeží Irska a pak zpět do Bretaně. Podstatné je, že úspěšným dokončením závodu Demi-Clé, potvrdil David Křížek kvalifikaci na legendární sólový závod Minitransat, který bude odstartován 16. září v La Rochelle a po krátké zastávce na ostrově Madeira bude pokračovat až do cíle v Bahia de Salvador v Brazílii.

Celkové výsledky 160 námořních mil dlouhého závodu Demi-Clé:
1. NED 589 - KLM - Koen van Esch a Pim Schulp
2. FRA 460 ? KPMG - Elodie Riou a Averam Olivier
3. CZE 516 - ATLANTIK FT - David Křížek a Milan Hájek (Yacht club RODOP)

13. CZE 468 - CK FISCHER - Daniel Vodička a Petr Sturc (Yacht club RODOP)


(Více fotografií i v tiskové kvalitě najdete v sekci ?Media?, na stránkách www.minitransat.cz )

David Křížek
www.minitransat.cz

David Křížek

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>