Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Středoevropský pohár LT Cadet, CECC 2009
 
      23. června - Další úspěch českých cadetů na mezinárodním poli, tentokrát v maďarské části středoevropského poháru (HunCECC), která proběhla ve dnech 19.-21.6.2009

 
Ve dnech 19.-21.6.2009 proběhl na Balatonu v maďarském městě Balatonfüred další závod série Středoevropského poháru CECC - BYC KUPA / BYC CUP, CECC Nemzetközi Cadet Verseny / Central European Cadet Cup International Regatta.

Pořadatele i závodníky trápily rozmary počasí. První den zastavila závod již v první rozjížďce v průběhu první stoupačky velká změna směru a oslabení větru. Ten den se již pro bezvětří žádnou další rozjížďku nepodařilo odstartovat a po několika hodinách čekání v pekelném vedru se nakonec všichni spálení od sluníčka vrátili na břeh. Všemi obávaný předem ohlášený přechod studené fronty provázený silným větrem o rychlosti přes 20 m/s zabránil v odstartování všech rozjížděk odložených na sobotu, druhý den regaty.


Také v neděli, v poslední den, kdy se dalo závodit, to vypadalo, že bude vítr příliš silný a že závod bude definitivně zrušen, nakonec ale zeslábl a umožnil odjet tři pěkné dlouhé rozjížďky ve skvělých povětrnostních podmínkách. První se jela ve větru 7 m/s, poslední ve větru 4-5 m/s. Závodu kralovaly dvě polské posádky: smíšená posádka Sonia Dubielak (C) a Max Zakowski (H) nakonec přesvědčivými výkony v závodu zvítězila následována dívčí posádkou Karolina Terpixowska (C) a Julita Osinska (H), která obhájila v protestním řízení svůj výsledek z první rozjížďky a obsadila v celkovém pořadí 2. místo. Tato posádka zároveň zvítězila v kategorii dívčích posádek. Velkým úspěchem skončila regata pro českou posádku Veronika Živná (C) a Michal Kliment (H). Velmi vyrovnanými výsledky ve všech třech rozjížďkách (3., 5. a 2.) potvrdili svoji současnou skvělou formu a obsadili cenné a zasloužené 3. místo v celkovém pořadí. Na stupně vítězů vystoupily z našich ještě naše dívčí posádky Sára Tkadlecová (C) a Johana Kořanová (H), mezi dívkami 2., celkově 6., a Adriana Ambrosová (C) a Adéla Čuláková (H) v dívkách 3., celkově na 10. místě. Maďaři se tentokrát museli spokojit jen s medailemi v kategorii juniorů (do 15 let), ve které ale na bedně obsadili všechna 3. místa. Pozornost zaslouží také dvě začínající české posádky, které svými výkony překvapily: Tadeáš Hejnic (C) a Michaela Štruncová vybojovali nečekané 13. místo a Markéta Jebavá (C) a Vít Jebavý (H) získali skvělou 16. příčku. Středoevropský pohár CECC 2009 je nyní zajímavě rozehranou partií, jejíž rozuzlení přinese až poslední závod celé série plánovaný na konec září v Lipně nad Vltavou a závěrečné škrtání.

Text a foto1 Boris Živný, foto 2 Roman Kliment

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>