Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Mistrovství České republiky v závodu družstev 2009
 
      O víkendu 7.-8.11.2009 proběhlo na Vltavě v Praze Mistrovství České republiky v závodu družstev. Na lodích třídy 420 mezi sebou soutěžilo dvanáct 6-členných týmů složených z jachtařů různých lodních tříd

 





















od optíků až po námořní plachetnice ve věku od 11 (Blanka Maršálková, Lodní sporty Brno a Veronika Živná, YC DIM Bezdrev) do 45 roků (Jaroslav Verner, Jachtklub Toušeň). V sobotu všechny zúčastněné trápilo bezvětří, takže organizátoři Mistrovství z YC CERE uspořádali příznačný alternativní program, turnaj družstev v badmintonu, který jachtařům pomohl ukrátit nekonečné čekání na vítr. Teprve po 16. hodině začal foukat slabý jižní vítr o rychlosti sotva 2 m/s. Do úplného setmění se podařilo odjet jen 6 soubojů jedné skupiny. Panovaly důvodné obavy, zda se v neděli podaří odjet všechny rozjížďky potřebné k určení celkového pořadí.























Vítr byl v neděli naštěstí milosrdnější a vydržel foukat od rána až do setmění rychlostí 2-3 m/s, což umožnilo dokončit všechny rozjížďky v základních skupinách systémem každý s každým a také odjet semifinálové a finálové souboje ve zlaté skupině složené z prvních dvou nejlepších týmů z každé základní skupiny. Vzhledem k časové tísni byla zrušena jen původně plánovaná 3. vyřazovací část závodu.

















Především rozjížďky zlaté skupiny, ve které se sešli opravdu Ti nejlepší, byly pravým team racingem plným taktických manévrů, zajímavých situací a náhlých zvratů. Podle očekávání to byla divácky nejzajímavější část Mistrovství. Zvítězili favorité, tým YC Bad Luck (Petr Sklenář, Klára Janderová, Jakub Kozelský, Tereza Žilková, Veronika Fenclová, Markéta Schwarzová), který obhájil loňský mistrovský titul, následovaný týmem Pobřeží lihoviny (Tomáš Vaidiš, Eva Matoušková, Jan Kittler, Lukáš Svoboda, Radek Smetana, Michaela Mertlová) na 2., týmem Holky s klukama a kluk s klukem (Petr Fiala, Lenka Mrzílková, Jaroslav Verner, Eduard Plhoň, Jan Jedlička, Michaela Kořánová) na 3. a týmem Go Yacht Be Free (Tomáš Vika, Veronika Živná, Daniel Hájek, Tomáš Hájek, Vojěch Volf, Martin Brožek) na 4. místě. Závod byl nejen jedinečným a u nás vzácným jachtařským zážitkem pro zúčastněné týmy, ale i divácky atraktivní podívanou, kterou bylo možné pohodlně sledovat z vyhřáté restaurace, a v neposlední řadě i skvělou společenskou příležitostí k osobním setkáním jachtařů a přátel jachtingu. Je škoda, že se v ČR nepodařilo v letošním roce uspořádat více team raceových závodů.

Fotogalerii a další informace ze závodu najdete na serveru http://cadetclass.cz alias http://optimistclass.cz.

Boris ŽIvný

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>